Начин на приготвяне
Обелете и нарежете на кръгчета картофите (5 мм дебелина). Подредете ги на един пласт в намазнена със зехтин тавичка, може и да се застъпват леко.
Поръсете със сол, черен пипер и още малко зехтин и изпечете за 20 минутки в загрята на 190-200 градуса фурна. Не трябва да се приличат прекалено и да добиват много загар.
През това време сварете карфиола в подсолена вода за кратко, за да остане ал денте. Отцедете и оставете да се поохлади, като може да полеете със студена вода, за да спрете процеса на готвене.
Подредете карфиола около стените на тавичката върху картофите, а в центъра разположете като ветрило домата, нарязан на тънки кръгчета. Поръсете с още зехтин и сол и пъхнете във фурната, загрята на 200 градуса за 15 минутки.
За заливката разбийте яйцата с две щипки сол и сложете сметаната, шарената сол, още черен пипер по желание и лимоновия сок.
Разбъркайте до хомогенна смес и залейте ястието. Върнете във фурната за нови 5-6 минути или докато започне да хваща загар.
Накрая поръсете огретена с настъргания кашкавал или Ементал и запечете за кратко.
По желание поръсете със свеж магданоз.
Огретенът с Картофи, Карфиол и Домати е готов.