Начин на приготвяне
Оризът се измива хубаво и се накисва за кратко във вода.
Патладжанът, без да се бели, се нарязва на кубчета и посолява. Оставя се настрани за 10 минути. След което се изстисква с ръце, за да се отдели сокът му.
Тиквичката се измива и също без да се бели се нарязва на кубчета. Морковът се бели и наситнява.
Чушката се почиства от семенцата и нарязва на дребно. Лукът и чесънът се наситняват. Доматите се обелват и нарязват на парчета.
В дълбок тиган или тенджера се запичат семената кориандър. След като започнат да отделят аромата си, към тях се добавя олиото, чесънът и лукът.
Запържват се за кратко и постепенно към тях се добавят морковът, чушката, патладжанът и тиквичката.
След като зеленчуците се позадушат, се добавя изцеденият от водата ориз и се разбърква, докато се остъкли.
Налива се 1 чаша вода и се оставя оризът да набъбне, като се разбърква периодично. След това се добавят доматите и ястието се похлупва за 5-10 минути.
Накрая се овкусява със сол, черен пипер и кимион на вкус, поръсва се с магданоза и по желание се добавя ситно нарязана люта червена чушка.
Манджата може да се сервира веднага топла или охладена за летните жеги.
Вкусна и лека постна манджа за всеки вкус.
Постната лятна манджа с ориз и зеленчуци е готова.
Ако рецептата ти допада, опитай и предложенията ни за ориз с тиквички или пълнени тиквички с ориз.