Начин на приготвяне
Тиквичките рендосваме, посоляваме и оставяме за 15-20 минути да си пуснат водата, след което отцеждаме добре.
Към прецедените тиквички добавяме разбитите яйца, 4-5 с.л. от изварата, риган и сол на вкус.
Разбъркваме добре и изсипваме сместа в широка тава (аз използвам тази най-долу във фурната). Тавата е предварително застлана с хартия за печене, която е леко намазнена.
Сместа за рулото разстиламе на тънък слой и оформяме като правоъгълник.
Пече се на 180 градуса в зависимост от фурната около - 15-20 минути.
Докато рулото се пече, в купичка пасираме чесъна, копър и сол на вкус, сметаната и останалата извара.
Изпечения блат навиваме на солено руло заедно с хартията още докато е топъл и оставяме да изстине така, след което развиваме внимателно, намазваме с крема и навиваме отново.
Чудесно е както за предястие, така и като гарнитура, а защо не и за основно в летните горещини.
Добре е да го приготвите поне час-два преди хранене и да поднесете, след като сте охладили в хладилника.
Рулото от тиквички с извара и сметана е готово.
Коментари