Начин на приготвяне
Разтворете желатина в студена вода до набъбването му, след което го затоплете на водна баня, без да стигате точка на кипене.
Разбийте течната сметана на гъст крем с помощта на миксер. Добавете маскарпонето и заквасената сметана. Разбийте до еднородност. Прибавете желатина и разбъркайте.
В тава с подвижен ринг сложете единият блат. Изсипете половината от крема и загладете.
Потопете бишкотите в кафето, към което сте прибавили и рома.
Наредете един слой бишкоти върху сметаната. Намажете с тънък слой от крема върху бишкотите. Разстелете желето от кайсии. Намажете отново с дебел слой от крема и сложете втория блат.
Оформете тортата, като замажете блата с крем.
Полейте с разтопен бял шоколад и поръсете с настърган млечен шоколад и шоколадови пръчици.
Поставете сметановата торта в хладилник за около 4-5 часа.
След като се стегне, внимателно отстранете ринга и облепете страните с кокосови стърготини.
Гарнирайте със свежа мента за разкош.
Сметановата торта с желе от кайсии и бял шоколад е готова.