Начин на приготвяне
За тази рецепта винаги използвам телешки бузи, защото са най-крехки и вкусни, но с бонфиле също се постигат добри резултати.
Месцето обезципете задължително, ако ползвате бузки, и също така изрежете излишни мазнинки по повърхността. Нарежете на парчета с големина 3 на 3 см. приблизително.
Поставете парчетата в купа и объркайте с брашното, ригана, магданоза и червения пипер.
Загрейте олиото и запечатайте телешкото от всички страни. Извадете и съхранете в съд под капак или завит с алуминиево фолио.
Налълцайте на ситно лука, чесъна, чушката и домата, сложете ги да се пържат в същата мазнина от месото и налейте още малко ако е нужно. След 7-8 минути налейте алкохола и 100 мл от водата с разтвореното в нея кубче бульон.
Сложете и месото и захлупете с капак да се задуши всичко за 25 минути. След изтичане на това време махнете капака и налейте останалата вода, сложете карамфила, дафиновия лист и малко сол (внимавайте да не пресолите, тъй като кубчето бульон също е солено). Задушете за още 35-40 минути.
Пригответе си сливите, като ги обезкостите и нарежете на червъртини или на по-малки парчета, както ви харесва.
Имайте предвид, че ако са по-големи ще запазят донякъде целостта си, в противен случай омекват много и се разтварят почти в сосчето, което го прави още по-вкусно, леко киселеещо и с много деликатен сладък привкус.
След като изминат 40-те минути прибавете сливите и канелата и варете на отворен капак, за да се редуцира соса - 10 минути.
Готовото ястие поднесете топло. Добър апетит!