Начин на приготвяне
Нарязваме 1 голяма глава лук на ситно. ½ ще сложим в каймата, а другата ½ ще задушим. Почистваме чушката и моркова и ги режем на кубченца. Каймата я слагаме в купа. Моята кайма е купена смес телешка и свинска, на вкус е осолена.
Вътре слагаме яйцето, 1 ч.л. чубрица, сол на вкус, ако каймата е безсолна, черен пипер, една щипка или на вкус, нарязан на ситно.
Филия хляб слагаме в купичка и я намокряме с вода, като се намокри я намачкваме и отцеждаме. Натрошаваме филията и я слагаме намачкана в кайма.
Омесваме каймата като за кюфтета. Оформяме от нея малки кюфтенца - около 14-15 бр. В чиния слагаме 4 с.л от брашното и ги овалваме. Загряваме олиото в тенджера на котлона и пържим добре всички кюфтенца.
В същото олио задушаваме лука, чушката и моркова до готовност. Добавяме 1 ч.л брашно и разбъркваме. Подправяме със сол на вкус, чубрица също на вкус. Разбъркваме.
Обелваме картофите и ги режем на малки парченца.
Домата го почистваме от кората и настъргваме на ренде в съд. Прибавяме настъргания домат в тенджерата и разбъркваме. Слагаме картофите вътре и разбъркваме. Готвим за кратко.
В малка тава изсипваме всичко и подреждаме малките кюфтенца. Заливаме с водата. Печем в загрята на 200 градуса фурна до готовност.
Трябва да се запече всичко добре. Кюфтенцата поомекват и отгоре хващат коричка, зеленчуците също. С вилица проверяваме едно картофче дали се е опекло добре.
Вече готовото ястие сипваме в чиния и поръсваме с нарязан на ситно магданоз и поднасяме.
Малките кюфтенца със зеленчуци на фурна са готови.