Начин на приготвяне
Името саганаки” идва от името на съда, в който се приготвя ястието – дълбок тиган с две дръжки, нещо подобно на нашия сахан.
Черупките на мидите се почистват старателно с телена четка, измиват се и се прехвърлят в дълбок съд без вода.
Захлупват се и след десетина минути от включването на котлона са готови - когато всички миди се отворят. Ако има неотворени миди, те се изхвърлят.
През това време в друг дълбок съд в зехтина се запържват наситненият лук и ситно нарязаните люти чушлета.
Добавят се обелените и нарязаните на дребни кубчета домати и се оставя на котлона да къкри, докато се сгъсти сосът.
След като заври доматеният сос, се добавят и мидите, риганът и ситно нарязаните скилидки чесън.
Полива се с узото и се готви още 3 - 4 минути, след което се дърпа от котлона и се поръсва с натрошеното или настъргано сирене и ситно накълцания магданоз.
Разбърква се с лъжица и ястието се сервира веднага, гарнирано с резенчета лимон и стръкчета магданоз.
И естествено - с добре охладено узо!
Тъй като сосът е много вкусен, желателно е мидите саганаки да се сервират с достатъчно количество препечен хляб за топене, а ако сте пропуснали да поднесете лъжици, черупка от мида върши отлична работа.
Добър апетит и наздраве!