Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Постна Царевична Питка

Постна Царевична Питка

Постна Царевична Питка
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Постна и вкусна - защото така обичаме са правим нещата ние"

Необходими Продукти

  • царевично брашно - 2 ч.ч. от 200 г
  • брашно - 2.5 ч.ч. бяло
  • олио - 8 с.л.
  • оцет - 2 ч.л.
  • сода за хляб - 1 и 1/2 ч.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 равна ч.л.
  • хладка вода - 300 мл
  • сънчогледово семе - 3 с.л.
  • чубрица - за поръсване
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тавичка се смесват царевично и бяло брашно. В средата се оформя кладенче, сипваме хладка вода, олиото и солта. Отделно се разбъркват содата за хляб и бакпулверът в оцета, докато шупнат.

Добавят се в кладенчето и с вилица се бърка да се смесят продуктите. Сипва се на плот, поръсен с брашно, добавят се слънчогледовите семена сурови и замесваме средно меко тесто, да не лепне.

Оставя се за 10 минути да почине. С ръце се оформя на кръгла питка и поставяме върху хартия за печене, поръсена с малко царевично брашно.

Отгоре се намазва с олио и с вилица се оформят шарки. Поръсваме с две щипки ронена чубрица и печем в загрята фурна 180°C около 35 минути.

Изважда се върху решетка, леко се поръсва с малко вода и покриваме с кърпа за 5-10 минути.

Хапваме топла с шарена сол.

Много е вкусна.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: