Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтенца в разкошен испански сос

Кюфтенца в разкошен испански сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Кюфтенца в разкошен испански сос8 / 8
19/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
3
"Кюфтенца всички знаете как се правят, но такъв разкошен испански сос ще намерите само при нас"

Необходими Продукти

  • За кюфтенцата
  • кайма - 350 г смес
  • моркови - 100 г (2 средни моркова)
  • чесън - 1 скилидка
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • канела - 1 щипка
  • черен пипер
  • сол
  • прясно мляко - 25 мл
  • хляб - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • галета - 2 с.л.
  • брашно - за овалване
  • магданоз - 3 стръка, само листата
  • За испански сос
  • лук - 100 г
  • чесън - 1 скилидка
  • доматен концентрат - 2 с.л.
  • индийско орехче - 1 к.л. или на вкус
  • розмарин - 1 с.л. сух
  • бяло вино - 60 мл
  • вода - 200 мл
  • говежди бульон - 1/2 кубче
  • зехтин - 40 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За кюфтенцата смелете в блендер или кухненски робот морковите, магданоза, хляба и чесъна.

Прехвърлете в купа и смесете с каймата, галетата, яйцето, прясното мляко и подправките.

От тази смес оформете кръгли топчици-кюфтенца с големина малко повече от орех, като намазнявате ръцете си, за да не ви лепне.

Оваляйте в брашно всяко топче и подредете в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка.

Поставете в загрята на 180 градуса фурна за 10 минути, след което обърнете всяко кюфтенце и печете още 5-6 минути.

За сосчето накълцайте на ситно лука и чесъна и ги задушете за 5-6 минути в зехтина.

Сложете доматения концентрат и гответе още минута -две.

Налейте виното и оставете на отворен капак, за да се изпари алкохолът, след това сложете водата, кубчето бульон и овкусете със сол и подправките.

Оставете да покъкри няколко минути докато се редуцира малко и покрийте кюфтенцата със соса.

Аз ги прехвърлям в по-малка тавичка.

Пъхнете отново във фурната за 15 минути на същата температура (180 градуса).

Готовото ястие поръсете със свеж, накълцан магданоз и поднесете топло.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: