Начин на приготвяне
Започва се с приготвянето на сиропа. В тенджерка се смесват обеленият и нарязан портокал, захарта, водата и ваниловата захар. Оставя се да заври и след това още около 10 минути. След това се сваля от котлона и се оставя да изстине.
За плънката бисквитите, орехите и натрошеният шоколад (ситно нарязан с нож или смлян в чопър) се смесват в купа.
Разстилат се корите. Напръскват се леко с олио и се слагат около 4 с.л. от плънката. Хващат се два листа и се навива на руло. Така се процедира с останалите кори и плънка - напръсква се с олио едната кора, слага се от плънката и от 2 листа се навива руло.
Рулата се подреждат в намазнена тава и се нарязват на хапки. Пече се на 180 градуса около 30-40 минути. Когато е готова, се изважда от фурната и още гореща се залива с вече студения сироп.
Връща се във фурната, докато се охлади и се напои хубаво със сироп. На водна баня се разтапя шоколадът и с него се залива баклавата.