Начин на приготвяне
Рецептата е за 15 л оцет. Приготвя се захарен сироп от 13 л вода и захарта. В него се разтваря маята. Крушите се изчистват от гнилости и се смилат с машинка за месо или някакъв друг уред.
Слагат се в поне 30-литров съд и се заливат със сиропа. Всеки ден се разбъркват добре. След около 20 дни /в зависимост от температурата /се проверява дали е останала захарност. Ако не, се прецежда и налива в подходящ съд /примерно две туби за минерална вода/.
Добавя се оцетната гъба или домашният оцет. След около 2 месеца оцетът е готов. Ако искате да е бистъ, р го прецедете през филтърна хартия и оставете на студено.
По този начин се приготвя оцет от всякакви плодове – грозде /познатият ни винен оцет от магазина, но много по-вкусен/, ябълки, кайсии и т.н.
Особено приятен е оцетът от дюли и оцетът от малини.