Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в купа. Добавяме солта и захарта и разбъркваме. Сипваме водата, маслото и чукваме яйцето. Разбъркваме и след това омесваме тесто, като натискаме силно с ръце, за да стане еластично. Оформяме тестото на топка. Покриваме го с кърпа и го оставяме да престои един час на топло /не трябва да се прибира в хладилник/.
През това време измиваме, почистваме и обелваме ябълките. Нарязваме ги на малки кубчета, поръсваме с лимоновия сок и ги объркваме. Покриваме съда с прозрачно фолио.
На котлона загряваме маслото в касерола с незалепващо покритие и запържваме в него галетата за 5-6 минути, като непрекъснато разбъркваме. Добавяме канелата, отново разбъркваме за кратко и отместваме от котлона. Оставяме да се охлади напълно.
Накисваме стафидите във вода и ги оставяме за 20-25 минути да омекнат. След това ги отцеждаме много добре и ги добавяме към нарязаните ябълки. Сипваме вътре и запържената галета. Добавяме и една чаша захар. Разбъркваме хубаво.
Разбиваме яйцето в малка купичка.
Разточваме тестото на набрашнен плот на тънка правоъгълна кора. Намазваме с равномерно 1 ч.л. разтопено масло, а след това и с разбито яйце /като трябва да си оставим от яйцето и за намазване на щрудела отгоре/. Разпределяме равномерно плънката върху цялата кора. Внимателно започваме да навиваме на руло. Ще се получи дебело руло.
Поставяме го в тава, която предварително сме покрили с хартия за печене и малко сме я намазали с олио или масло. Може да оформим щрудела по желание, като най-добре изглежда завит като геврек. Намазваме първо с останалото масло, а след това и с яйцето.
Печем в предварително загрята фурна първо на 200 градуса за 5-6 минути, а след това намаляваме на 150 градуса, като е добре да се пусне и вентилатор, ако има такава възможност. Така, след като сме намалили градусите, печенето продължава още около 25 минути.
Трябва да се получи приятна златиста коричка, но не и много силно покафеняване.