Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Мързелив домашен щрудел от едно време

Мързелив домашен щрудел от едно време

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5284k1k2k5
Мързелив домашен щрудел от едно време
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 3
29/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • тиква - около 600 г
  • ябълки - 600 г
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • стафиди - 1 шепа
  • орехи - една шепа
  • канела - 1/2 пак.
  • пудра захар - 2 - 3 с.л.
  • за сухата смес
  • грис - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пак.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се обелва и настъргва на едро ренде. Слага се в купа, подходяща за микровълнова печка. Посолява се с щипка сол, добавят се няколко капки олио и се поставя за 4 минути да се задуши в микровълновата.

През това време настъргваме ябълките на едро ренде. Ако са домашни, не е нужно да се белят. Смесваме тиквата и ябълките, поръсваме с канела.

В подходяща купа смесваме продуктите за сухата смес - грис, брашно, захар и бакпулвер. Разбъркваме добре.

Подмазваме тавичка с олио, поръсваме 2-3 лъж от сухата смес и разстиламе един пласт от настърганите плодове. Посипваме с натрошени орехови ядки и стафиди. Отгоре отново разпределяме част от сухата смес. Така редуваме плодова и суха смес. Завършваме със суха смес.

Поливаме с олиото и набучваме на няколко места неизпечения още сладкиш. Оставете са около 5-10 мин. Олиото ще попие.

Сложете тавичката в предварително загрята фурна на умерено силна температура. Сладкишът се пече бавно, до порозовяване.

Извадете от фурната и оставете да се охлади. Добре е тиквеникът да престои няколко часа, докато омекне. Ако престои една нощ примерно става много сочен и вкусен.

Нарежете на парчета и поръсете пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: