Баварски Бретцели
Bavarske perece

Баварски Бретцели

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k29k15k12k11
Баварски Бретцели
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
02/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Приготвянето на баварски бретцели е цял ритуал, но резултатът е повече от отличен"

Необходими Продукти

  • Тесто 1
  • брашно - 100 г
  • вода - 90 мл
  • мая - 5 г жива
  • захар - 1/2 ч.л.
  • Tесто 2
  • брашно - 400 г (с високо съдържание на глутен) + за поръсване и доизмесване
  • мая - 10 г жива
  • вода - 260 мл
  • масло - 25 г разтопено + за намазняване на тестото
  • сол - 2 с.л. равни
  • захар - 1 ч.л.
  • За попарване на хлебчетата
  • вода - около 800 мл
  • сода бикарбонат - 4 с.л.
  • Още
  • сол - едра люспеста за поръсване
  • сусам - за поръсване (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За първото тесто (майка) разтворете маята и захарта в леко затоплената водичка. Сипете брашното и разбъркайте до еднородна лепкава смес. Покрийте с кърпа съда и оставете да се развие хубаво глутенът около 1 час и половина.

Към силно бухналото тесто-майка сипете продуктите за второто тесто и започнете месене (5-10 минути), като за предпочитане ползвате миксер с приставки за тесто. Добавяйте си по малко брашно, ако е нужно, докато тестото стане гладко, еластично, но въпреки това трябва да остане сравнително меко.

Оформете на топка с намазнени ръце, намазнете хубаво и тестото и го оставете в съд, покрит със стреч фолио за 1 час.

Удвоилото обема си тесто прехвърлете на леко набрашнен плот и притиснете, за да изкарате въздуха от него, след това отново върнете в купата, покрийте и оставете за още един час.

Разделете на 7-8 равни части и оформете от всяка фитилче. Кръстосвайте/усуквайте краищата на всяко от тях и завивайте по два пъти, а след това подгъвайте нагоре към заоблената част. От снимките ще ви бъде лесно да видите начина.

Подредете в тавичка, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Ако не разполагате с по-голяма тава, в която да се побират всички, направете ги на два пъти. Покрийте оформените бретцели с влажна чиста кърпа и за пореден път ги оставете да престоят 40 минути.

Пуснете фурната да загрява до 200 градуса. В удобен съд поставете на котлона водата и щом започне да завира, сипете содата и разбъркайте.

Пускайте едно по едно хлебчетата за по 40-50 секунди всяко и изваждайте с решетъчна лъжица отново, подреждайки във тавичката. Поръсете с едра люспеста сол и сусам по желание.

Печете 15-20 минути или до хубав златист загар.

Добър апетит!

Забележка: Приготовлението на бретцелите е лесно само по себе си, но изисква повече време поради дългите и неколкократни процеси на втасване. Резултатът си заслужава изключително много, защото така стават истински прекрасни и вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: