Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Плоска тава покрита с хартия за печене;
Работи се както с миксер, така и на ръка.
В купата на миксера се изсипва брашното, солта, разбърква се. Прави се кладенче и се прибавя топлото прясно мляко, маята и захарта при непрекъснато разбъркване с перката на миксера. Замесва се тесто за около 10 мин. Тестото се изважда от миксера и се поставя в леко намаслена купа, за да втаса за около 45 -50 мин.
В тенджера се налива водата, добавя се содата бикарбонат и се оставя на котлон, за да заври, след което се намалява температурата на котлона и се оставя за 10 мин да къкри.
Втасалото тесто се оформя на руло с дължина около 20 см. Разделя се на 10 равни парчета, ползва се кантарче.
Всяка част се усуква на тънък и дълъг фитил между 40 до 60 км.
Оригиналните бретцели са тънки с дебелина около 1 - 1.5 см. Всеки фитил се оформя на отворена подкова и се преплитат два пъти краищата му. Прехвърлят се кръстосани към средата на подковата, прилепват се.
Водата в тенджерата трябва да бълбука. Пускат се гевреците по два и се отброяват 30 секунди. Изваждат се с решетъчна лъжица, отцеждат се и се подреждат в тавата.
Следва нова порция бретцели. След като всички са подредени, се поръсват с едра сол за бретцели.
Пече се на 180 градуса за 20-30 мин.
Изваждат се и горещи се напръскват с вода за блясък.
Източник: Ухае на... Петя Аргирова; uhaena.blogspot.com