Маслен Бретцел

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Маслен Бретцел
Снимка: marcheva14
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
32 мин.
Порции
8
"Споменахме ли, че е и с шоколад? Ей така - за разкош"

Необходими Продукти

  • масло - 125 г студено
  • брашно - 225 г бяло
  • ванилия
  • сол - 2 щипки
  • пудра захар - 2 с.л.
  • вода - 4 с.л. ледена
  • шоколад - 100 г млечен (настърган)
  • белтъци - 1 бр.
  • захар - 100 г кристал
  • бадеми - 50 г филирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 165-170 градуса. Плоска тава покрита с хартия за печене.

В купа се смесват брашното, ванилията, солта и пудрата захар. Разбърква се с тел.

Добавя се студеното масло на кубчета. С ръчен блендер се претрива до трохи, ако няма такъв се работи с вилица или нож. Постепенно се добавя ледената вода 3 до 4 с.л. и бързо се омесва тесто. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 1 до 2 часа.

След като е добре охладено тестото се разточва върху леко набрашнен плот на правоъгълна кора около 3 мм. Върху него се поръсва шоколад. Внимателно се прегъва на две и отново се разточва на тънка кора. Нарязва се на 10 до 12 ленти, които се усукват и се завиват във формата на Бретцел.

Разбива се белтъка до разпенване и с четка се намазват бретцелите. Овалват се в кристална захар и се посипват с бадемите.

Подреждат се в тавичка покрита с партия за печене.

Гевреците се пекат на 170 градуса за около 12-15 минути. Може да се поръсят с малко пудра захар.

Масленият Бретцел е много вкусен.

Забележка: В основната си рецепта Австрийски Претцел съм дала обяснение как точно става сгъването на това прекрасно геврече. Не съм ги усуквала лентите, а ги оформях на дълъг фитил. Работи се бързо, за да не се отпусне масленото тесто.

В блендер съм натрошила шоколада. Не съм ползвала млечен, а черен за по-добър вкус. При мен излязоха около 8 бр, но по основна рецепта би трябвало да са между 10-12 бр.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
След като ги опитах лично, мога определено да споделя, че това е едно прекрасно ронливо маслено тесто, което се топи когато се опита. Направата му не е сложна, с малко повече търпение ще се получат прекрасни бретцели с аромат на хубаво масло и запечен бадем. Освен това е и красиво оформено, въпреки че оригиналната рецепта е тестото да се разреже на ленти и да се увият в правилната форма на бретцел, но малката промяна която направих изобщо не се е отразила по никой начин на вкуса им. Силно ги препоръчвам с чаша хубаво силно кафе.
23.01.2017 18:43