Начин на приготвяне
В купа сипваме топлата вода (1/2 ч.ч.) и в нея разтваряме солта, захарта и сухата мая. Разбъркваме и оставяме за 5 минути да се активизира маята. След това сипваме олиото и брашното и замесваме тесто. Оставяме го за 1 час на стайна температура.
След като тестото втаса го разрязваме първо наполовина, а след това всяка половина на 4 части. Така се получават 8 големи бретцела.
Оформяме всяко парче тесто, като първо го правим на дълъг фитил, около 30 см, и след това му придаваме типична форма на бретцел, като двата края на фитила приближаваме един към друг, усукваме ги и връхчетата прилепваме към долната страна на бретцела.
Сипваме 1. 5 литра вода в тенджера и поставяме на котлона да кипне. След като водата кипне в нея сипваме содата и започваме да пускаме оформените бретцели вътре. Всеки бретцел държим около 2 минути във врящата вода, като го обръщаме.
Изваждаме бретцелите и ги подреждаме в тава за печене, застлана с хартия за печене. Не е нужно да е намазана с мазнина. Разбиваме яйцето и мажем бретцелите.
Поръсваме с морска сол и поставяме тавата във фурната. Печем на 230 градуса за около 10-15 минути. Добре е бретцелите да се зачервят, така че според фурната времето за печене може малко да се увеличи.