Начин на приготвяне
Доматите се нареждат в тавата на фурната върху хартия за печене. Пекат се в умерена фурна, докато люспата се спука и леко покафенеят, после се обелват и нарязват на парчета.
Чушките се изпичат по същия начин, после се слагат в тенджера с капак да се задушат, по този начин се белят по-лесно. След това се маха люспата и се почистват от семките.
Може и предварително да се изтърбушат и да се отстранят семките и да се изпекат. След това се нарязват на парченца.
Докато се пекат зеленчуците, може да се приготвят бурканчета, които се измиват и подсушават.
В тенджера се приготвя маринатата, като захарта, олиото, водата, оцета и солта се кипват.
Приготвените зеленчуци се добавят и всичко се вари около 10-15 минути.
По желание се подправя с пресни подправки - целина, магданоз и чесън.
След това се насипва в подготвените бурканчета и се стерилизират 10 минути.