Начин на приготвяне
Разтворете маята с една супена лъжица захар в леко затопленото прясно мляко. Оставете да шупне за 7-10 минути.
През това време разбийте леко яйцето със захарта, ванилията и половината от разтопеното масло.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче в средата. В него сипете шупналата мая и сместа от яйце, захар и масло.
Замесете тесто, като си добавяте по много малко брашно ако е нужно, тъй като тестото е доста лепкаво. По-удачно е да се работи с уред за месене, но с търпение ще ви се получи и на ръка.
Малко по малко вкарвайте в тестото и останалото масло и месете, докато спре да ви лепне по пръстите и плота. Ако работите с миксер с подходящите приставки, то месете около 5-6 минути или докато тестото започне да се отделя от стените на купата.
Оставете да втаса на топло за 1 час и половина или докато удвои обема си, след това премесете отново на набрашнен плот за минута две и оставете да се отпусне за 15-20 минути.
Разделете тестото на две и разточете всяка част на правоъгълна кора с дебелина приблизително 0.5 см. Едната намажете с течния шоколад и поръсете с накълцаните орехи. Покрийте с другата кора и завийте на руло.
Нарежете рулото на приблизително 8-9 парчета, които подреждайте в тавичка покрита с хартия за печене. Оставете отново да втаса и удвои обема си за около час и половина. Тавичката покрийте с чиста кърпа, за да не изсъхва и да не се получи твърда коричка.
Втасалият бриош поръсете със захар и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
Оставете да изстине върху решетка, намажете със мед и поднесете с чаша топло мляко или кафе.
Да ви е сладко!