Начин на приготвяне
Зеленчуците се почистват. Гъбите се нарязват на филийки. Морковите и тиквичката се нарязват на кубчета. Лукът и чесънът се наситняват.
Сгорещява се 1 литър вода и се поставя цяла малка глава лук, тя е за аромат на бульона, морковите и тиквичката. Прибавя се и 2 кубчета зеленчуков бульон.
Разбърква се, за да се разтворят кубчетата и се варят зеленчуците за около 3-4 мин. Изваждат се зеленчуците, глава лук се отстранява, оставят се настрана и бульона се запазва на топло място.
В тиган със зехтин и бучка масло се задушават гъбите, докато сменят цвета си. Изваждат се. Оставят се настрана до ползването им.
В същия тиган се задушават наситнените лук и чесън, докато станат стъклени. Прибавя се оризът, когато се приготвя ризото със специален ориз Карнароли или Арборио той не се измива предварително, разбърква се, докато стане прозрачен, и да се откроява зрънце бяла пулпа и се налива един голям черпак бульон.
Разбърква се постоянно, изчаква се да се поеме напълно и се налива нов черпак бульон. Сега е време да се прибавят морковите, тиквичката.
Продължава се да се добавя черпак след черпак, като непрекъснато се разбърква и малко преди да се приключи с бульона се добавят и гъбите.
Разбърква се отново, добавя се последната част от бульона, готви се докато оризът стане напълно кремообразен. Сваля се от котлона.
Посолява се със сол и прясно смлян бял пипер, прибавя се наситнен магданоз. Времето за приготвянето на ризотото е около 20-25 мин.
При поднасяне се покапва с лимонов сок, поръсва се с щипка фино настъргана лимонова кора, добавя се наситнен копър. При сервиране отстрани се прибавя и парче лимон, така че всеки да си добавя още по желание лимонов сок.
Лимоновото ризото със зеленчуци е много вкусно.
Източник: по идея на lussisworldofartraft
При рецептата на Люси Евтимова е добавен и зелен фасул и останалите зеленчуци, посочени в рецептата. Не добавих зелен фасул, не смятам, че е толкова подходящо, а добавих на количество гъби. Ползвала съм ориз Карнароли, но смятам, че и с перлен ориз ще се получи добър резултат.