Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Лимоново ризото със зеленчуци

Лимоново ризото със зеленчуци

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Лимоново ризото със зеленчуци
Снимка: marcheva14
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Нежна текстура и експлозия от вкусове, събрани в лимоново ризото със зеленчуци"

Необходими Продукти

  • ориз - 300 г Карнароли или Арборио
  • моркови - 2 бр. средно големи
  • тиквички - 1 бр. средно голяма
  • печурки - 300 г
  • лук - 1 средна глава + 1 малка глава лук
  • чесън - 1 скилида
  • магданоз - 1/2 връзка
  • лимони - 1 бр.
  • лимонова кора - фино настъргана кора от 1 лимон
  • сол - 1 ч.л.
  • бял пипер - 1/2 ч.л. прясно смлян
  • зехтин - и масло за готвене
  • зеленчуков бульон - 2 бр. кубчета
  • копър - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зеленчуците се почистват. Гъбите се нарязват на филийки. Морковите и тиквичката се нарязват на кубчета. Лукът и чесънът се наситняват.

Сгорещява се 1 литър вода и се поставя цяла малка глава лук, тя е за аромат на бульона, морковите и тиквичката. Прибавя се и 2 кубчета зеленчуков бульон.

Разбърква се, за да се разтворят кубчетата и се варят зеленчуците за около 3-4 мин. Изваждат се зеленчуците, глава лук се отстранява, оставят се настрана и бульона се запазва на топло място.

В тиган със зехтин и бучка масло се задушават гъбите, докато сменят цвета си. Изваждат се. Оставят се настрана до ползването им.

В същия тиган се задушават наситнените лук и чесън, докато станат стъклени. Прибавя се оризът, когато се приготвя ризото със специален ориз Карнароли или Арборио той не се измива предварително, разбърква се, докато стане прозрачен, и да се откроява зрънце бяла пулпа и се налива един голям черпак бульон.

Разбърква се постоянно, изчаква се да се поеме напълно и се налива нов черпак бульон. Сега е време да се прибавят морковите, тиквичката.

Продължава се да се добавя черпак след черпак, като непрекъснато се разбърква и малко преди да се приключи с бульона се добавят и гъбите.

Разбърква се отново, добавя се последната част от бульона, готви се докато оризът стане напълно кремообразен. Сваля се от котлона.

Посолява се със сол и прясно смлян бял пипер, прибавя се наситнен магданоз. Времето за приготвянето на ризотото е около 20-25 мин.

При поднасяне се покапва с лимонов сок, поръсва се с щипка фино настъргана лимонова кора, добавя се наситнен копър. При сервиране отстрани се прибавя и парче лимон, така че всеки да си добавя още по желание лимонов сок.

Лимоновото ризото със зеленчуци е много вкусно.

Източник: по идея на lussisworldofartraft

При рецептата на Люси Евтимова е добавен и зелен фасул и останалите зеленчуци, посочени в рецептата. Не добавих зелен фасул, не смятам, че е толкова подходящо, а добавих на количество гъби. Ползвала съм ориз Карнароли, но смятам, че и с перлен ориз ще се получи добър резултат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: