Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Царска Туршия»Лесна туршия в 3-литрови буркани

Лесна туршия в 3-литрови буркани

Лесна туршия в 3-литрови буркани
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
18/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Дефицитът на 3-литрови буркани се дължи именно на тази рецепта - всички искат да я опитат"

Необходими Продукти

  • камби - 2 кг
  • моркови - 1 кг
  • карфиол - 1 средна глава
  • целина - 1 връзка
  • магданоз
  • синапено семе - 2 ч.л.
  • марината
  • оцет - 1 бутилка винен 6 %
  • захар - 2 ч.ч.
  • сол - 1 ч.ч.
  • вода - 9 ч.ч.
  • аспирин - 6 бр. по 3 на буркан
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 1 - 2 с.л. зърна
  • бахар - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измити и почистени зеленчуци се нарязват на парчета в подходящ съд.

В голяма тенджера сипваме оцет, вода, сол, захар, дафинов лист, зърна черен пипер и оставяме да заври. Сваляме от котлона и оставяме леко да се охлади.

На дъното на 2 буркана от 3 литра сипваме във всеки по 1 ч.л. синапено семе и по 3 счукани на прах аспирини.

Пълним бурканите с зеленчуци и с черпак се налива от марината да не спукаме бурканите.

След 4-5 черпака се долива догоре и затваряме с капачки.

Съхраняваме царската туршия на хладно, като 4-5 дни се разбъркват с дървена лъжица.

Лесната туршия в 3-литрови буркани е готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
С аспирин или без аспирин? С оцет или друг стабилизатор? Ролята на горещата вода?
04.11.2023 10:13
Василиса Прекрасна
Василиса Прекрасна
Казва се "марината", а не "марина". Съответно, членуваната дума е маринатата.
14.11.2020 13:31
6
4