Начин на приготвяне
Обелваме и настъргваме морковите. Слагаме ги да се варят (няма значение в колко вода, защото после ще ги отцедим от нея).
Към тях добавяме и обелените и нарязани на ситни кубченца - тиквички. Варим ги 15 минути, докато омекнат, а малко преди да са готови, прибавяме към тях и листенцата тученица. Отцеждаме зеленчуците от водата и ги оставяме да изстинат.
В блендер сипваме слънчогледовите семки, след тях зеленчуците, качамака и подправяме с подправките - шарлана, хималайската сол, джоджена, босилека, черния пипер, кимиона и чубрицата.
За да може да се смели по-лесно, добавяме водичката (8-10 с.л.), смиламе хубаво и домашният веган пастет е готов!
Може да се нарече още и разядка или песто, но както и да го наричаме, си остава една невероятно вкусна кремообразна консинстенция, подходяща, както за сандвичи, така и като гарнитура към основни ястия!
Чудно вкусно!