Начин на приготвяне
Замесете тесто от двете яйца и брашно. Завийте в стреч фолио и оставете в хладилника за половин час.
Направете плънката, като измиете добре сьомгата. Може да я накъсате на дребно и запържите леко или цяла да я направите на пара (аз лично си я направих на пара, за да не стане много мазна рибата).
Обезкостете и накъсайте на дребно. Смесете в купа рибата и рикотата. Сложете сол, черен пипер и разбъркайте. Заделете и направете соса през това време.
Изчистите и измиете праза. Разрежете го през половината и го нарежете на тънки полумесеци.
В тиган разтопете кравето масло и зехтина. Добавете праза. Запържете добре. Налейте сметаната, сложете щипка сол и когато заври, изключете.
Извадете тестото от хладилника. Разделете на три топки. Всяка топка минете през машинката за паста по няколко пъти (аз стигнах до 3-та степен и там ми се стори като перфектна дебелина).
Върху форми за равиоли сложете един лист, разпределете плънка и затворете с друг лист. Минете краищата с точилка и извадете готовите равиоли от формата.
В тенджера с вряла и подсолена вода сварете равиолите. Те са готови, веднага щом изплуват на повърхността, което ще рече 2-3 минути.
В чиния сложете на дъното малко от соса, отгоре подредете няколко парчета равиоли, а най-отгоре поръсете с пера от лук.
Равиолите с плънка от рикота са готови.