Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Равиоли от тиква, прошуто, рикота и орехи в сос от тиквички

Равиоли от тиква, прошуто, рикота и орехи в сос от тиквички

Равиоли от тиква, прошуто, рикота и орехи в сос от тиквички
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
2
"Равиоли с богата плънка и с разкошен сос, каквито може да намерите само в Италия и при нас"

Необходими Продукти

  • За плънката
  • тиква - 125 г
  • рикота - 80 г
  • прошуто - 50 г
  • орехи - 4 бр. ядки
  • сол
  • черен пипер
  • За соса
  • тиквички - 1/2 бр.
  • чери домати - 2 - 3 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • риган - щипка сух
  • босилек - пресен
  • сол
  • черен пипер
  • За равиолите
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 150 г
  • пшеница - 50 г твърда (semolina)
  • Още
  • пармезан
  • зелен лук - пера
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете кладенче от брашното и твърдата пшеница. Чукнете яйцата вътре и замесете тесто. Обвийте тестото в стреч фолио и оставете за 30 минути в хладилника.

Направете плънката, като обелите, нарежете на кубчета и запържите в малко олио тиквата.

Налейте вода, колкото да я покрие, сложете щипка сол и варете до готовност. Изчакайте да изстине леко и намачкайте хубаво с вилица.

В сух тиган изпечете орехите. Изчакайте да изстинат и ги нарежете на дребно.

Нарежете прошуто на тънки лентички и запържете в малко зехтин. Смесете тиквата с рикотата, орехите и прошуто. Разбъркайте добре. Сложете щипка сол и щипка черен пипер.

Извадете тестото от хладилника и разделете на 3 топки. Всяка топка минете през машинка за паста до 3-та степен. Разрежете листа на две. Едната част сложете във формичка за равиоли. Притиснете с пръсти всяка дупка и напълнете с плънката. Захлупете с другия лист и изрежете краищата. Сварете равиолите в гореща подсолена вода за 4-5 мин.

За соса обелете и нарежете на кубчета тиквичката. В тенджера сложете млякото на котлона и изчакайте да заври. Сложите щипка сол, тиквичката и чери доматите, разрязани през средата.

Варете около 20 минути или до готовност на тиквичката. Отстранете люспата от доматите и пасирайте. Върнете на котлона и добавите ригана и босилека. Оставете 5 минути да къкри и изключете.

Сервирайте равиолите със соса, чери домати, люспи пармезан и пера от лук.

Равиолите от тиква, прошуто, рикота и орехи в сос от тиквички са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: