Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
Сложете в дълбока купа маслото и захарта, разбийте до пухкава консистенция.
Добавете едно по едно яйцата, като разбивате непрекъснато с миксер до пълното им усвояване, след което прибавете киселото мляко.
В друга купа пресейте брашното, ванилия, какаото, малко сол и бакпулвера.
Съберете сухите с течните съставки и разбъркайте до получаване на гъсто кексово тесто.
Фурната загрейте на 180 градуса.
Почистете и нарежете крушите на половина. Внимателно издълбайте средната им част със семките и ги махнете.
Намажете форма за кекс с олио и ръснете малко брашно, за да не залепне кексът, след което изсипете готовата смес в нея.
Отгоре наредете половинките круши като издълбаната им страна трябва да сочи към вас и оставете по малко разстояние една от друга.
Начупете шоколада на парчета и в издълбания център на всяка круша сложете по парче шоколад.
Останалия шоколад разпределете и сложете в сместа между крушите, като само леко пуснете парчетата, без да ги натискате на вътре.
Сложете формата във фурната и печете кекса за около 40 мин, като след 25-та минута го проверявайте с клечка забодена в най-дебелата му част, когато излезе суха, значи е готов.
При проверката внимавайте да не бодете в крушите или в шоколада, защото забодена там тя ще ви излиза влажна.
Готовия кекс извадете от фурната, прокарайте нож по стените на формата, за да се отдели, и внимателно преместете върху решетка да се охлади.
Кексът не се обръща, поднася се с крушите на горе - пожелание леко поръсен с пудра захар.
Да ви е сладко!