Шоколадова баклава (Burma Tatlisi)

marcheva14marcheva14Мастър Шеф97271058271
16/09/2018
"Дано сте на диета, дано сте на диета, дано сте на диета, защото хич не искаме да делим тази шоколадова баклава "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции30
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 190
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • кори за баклава - 500 г пакет фини
  • ПЛЪНКА
  • орехи - 125 г смлени
  • орехи - 50 гнарязани с нож
  • шоколадови капки - 100 г или настърган шоколад
  • лимонова кора - от 1 лайм/ лимон настъргана
  • портокалова кора - от 1 портокал настъргана
  • захар - 1 1/2 с.л. , кристал
  • семола - 1 1/2 с.л. (или фин грис)
  • ЗА НАМАЗВАНЕ НА КОРИТЕ
  • олио - 100 мл
  • газирана вода - 70 мл минерална
  • ЗА НАМАЗВАНЕ НА БАКЛАВАТА
  • масло - 80 гразтопено
  • СИРОП
  • захар - 750 мл
  • вода - 565 мл
  • лимон - 3 бр. шайби
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 175 градуса.

Подходяща тава за печене - 32–22 см.

1. В малка тенджера се смесват газираната вода и олиото. Поставят се на котлон до завирането им и се свалят. Сместа се оставя да се охлади.

2. Приготвяне на сироп. В тенджера се изсипва захарта, водата и шайбите лимон. Поставя се на котлон и се оставят тихо да ври, като се засича време от 10 мин. Сваля се от котлона и се оставя да се охлади напълно.

3. Всички продукти за плънката се смесват в по-голяма купа.

4. Приготвянето на самата баклава. Корите се отварят, поставя се една кора на плоска повърхност, намазва се с олиото с газираната вода посредством четка, захлупва се с втора кора, намазва се и тя. В по-тясната страна на кората се поставя дълга подходяща гладка пръчка. Завива се на един оборот на руло и с лъжица, около 2 лъжици, на всяка кора се посипва от плънката в долната част точно до пръчката, която е захваната на руло. Завива се пръчката с помощта на ръцете. От двата края се захваща и се събират корите като хармоника Пренася се до тавата и там внимателно се издърпва пръчката, като не се разваля хармониката на кората.

По този начин се приготвят и следващите кори. Получените рула се подреждат плътно едно до друго. С остър нож се нарязват на парчета с желаната големина. Разрязах на три места. Отгоре баклавата се намаслява с четка с разтопеното масло.

Пече се на 175 градуса за около 40 мин или до приятен загар.

Топлата баклава се залива с охладения сироп. Покрива се с фолио. Оставя се да отлежи за 1 нощ

Източник: wwwmycookingbookblog.com, Мария Митева

За първи път приготвям кипърска шоколадова баклава. Разкошна е на вкус.

За улеснение приготвих шоколада, като го смлях в блендер на по-големи парченца, на няколко пулсации, защото ако се приготви на ренде, бързо се топи в ръката. Ползвах два вида шоколад - черен кувертюр и млечен кувертюр.

Затруднение изпитах при търсенето на подходяща пръчка или парче метал, на което да завивам корите. Също така може да се ползва и игла за плетене, но аз не разполагах с нито едно от двете и окото ми се спря на дървена закачалка, която веднага разкостих и ползвах долната ѝ част за навиване на корите и мисля, че уцелих точния размер на рулата. Това е само препоръка.

Ако се ползват малко по-плътни кори, тогава се навива руло само от един брой кора.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар