Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Шоколадова баклава (Burma Tatlisi)

Шоколадова баклава (Burma Tatlisi)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Шоколадова баклава (Burma Tatlisi)7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
30
"Дано сте на диета, дано сте на диета, дано сте на диета, защото хич не искаме да делим тази шоколадова баклава"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 500 г пакет фини
  • ПЛЪНКА
  • орехи - 125 г смлени
  • орехи - 50 г, нарязани с нож
  • шоколадови капки - 100 г или настърган шоколад
  • лимонова кора - от 1 лайм/ лимон настъргана
  • портокалова кора - от 1 портокал настъргана
  • захар - 1 1/2 с.л., кристал
  • семола - 1 1/2 с.л. (или фин грис)
  • ЗА НАМАЗВАНЕ НА КОРИТЕ
  • олио - 100 мл
  • газирана вода - 70 мл минерална
  • ЗА НАМАЗВАНЕ НА БАКЛАВАТА
  • масло - 80 гразтопено
  • СИРОП
  • захар - 750 мл
  • вода - 565 мл
  • лимон - 3 бр. шайби
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 175 градуса.

Подходяща тава за печене - 32–22 см.

В малка тенджера се смесват газираната вода и олиото. Поставят се на котлон до завирането им и се свалят. Сместа се оставя да се охлади.

Приготвяне на сироп. В тенджера се изсипва захарта, водата и шайбите лимон. Поставя се на котлон и се оставят тихо да ври, като се засича време от 10 мин. Сваля се от котлона и се оставя да се охлади напълно.

Всички продукти за плънката се смесват в по-голяма купа.

Приготвянето на самата баклава. Корите се отварят, поставя се една кора на плоска повърхност, намазва се с олиото с газираната вода посредством четка, захлупва се с втора кора, намазва се и тя. В по-тясната страна на кората се поставя дълга подходяща гладка пръчка.

Завива се на един оборот на руло и с лъжица, около 2 лъжици, на всяка кора се посипва от плънката в долната част точно до пръчката, която е захваната на руло. Завива се пръчката с помощта на ръцете. От двата края се захваща и се събират корите като хармоника. Пренася се до тавата и там внимателно се издърпва пръчката, като не се разваля хармониката на кората.

По този начин се приготвят и следващите кори. Получените рула се подреждат плътно едно до друго. С остър нож се нарязват на парчета с желаната големина. Разрязах на три места. Отгоре баклавата се намаслява с четка с разтопеното масло.

Пече се на 175 градуса за около 40 минути или до приятен загар.

Топлата баклава се залива с охладения сироп. Покрива се с фолио. Оставя се да отлежи за 1 нощ

Източник: wwwmycookingbookblog.com, Мария Митева

За първи път приготвям Шоколадова баклава (Burma Tatlisi). Разкошна е на вкус. За улеснение приготвих шоколада, като го смлях в блендер на по-големи парченца, на няколко пулсации, защото ако се приготви на ренде, бързо се топи в ръката. Ползвах два вида шоколад - черен кувертюр и млечен кувертюр.

Затруднение изпитах при търсенето на подходяща пръчка или парче метал, на което да завивам корите.

Също така може да се ползва и игла за плетене, но аз не разполагах с нито едно от двете и окото ми се спря на дървена закачалка, която веднага разкостих и ползвах долната ѝ част за навиване на корите и мисля, че уцелих точния размер на рулата. Това е само препоръка. Ако се ползват малко по-плътни кори, тогава се навива руло само от един брой кора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: