Начин на приготвяне
В подходяща купа разбиваме с миксер яйцата и се разбива постепенно захарта, прибавят се постепенно и останалите продукти олиото, пресятото с бакпулвера брашно, орехите, канелата и лимоновата кора.
Кравето масло се разтопява.
На дъното на подходяща правоъгълна тава се намазнява с масло и се подреждат четири от корите като всяка се наръсва с краве масло.
Изсипва се половината от плънка, заравнява се и отгоре се подреждат още четири от корите, отново поръсени с масло.
Отново се поръсва с останалата част от плънката, заглаждате и отново нареждате кори.
Лесната баклава се нарязва на квадрати или триъгълници с желана големина.
На всяко парче се поставя по една ядка пекан, поръсва се с останалото краве масло и се пече в умерена фурна, докато се зачерви, до готовност.
Охлажда се и се залива с горещия сироп, приготвен от захарта, водата и ванилиите.
Престоява се фалшивата баклава поне 24 часа в хладилник преди консумация.