Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Яхнии»Шарен Велинградски боб с македонска наденица

Шарен Велинградски боб с македонска наденица

Шарен Велинградски боб с македонска наденица1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"И стомахът сит, и панаталоните топли... или как да си приготвите вкусен шарен боб с наденица"

Необходими Продукти

  • шарен боб - 500 г
  • олио - 3 с.л.
  • сол
  • джоджен - пресен и сух
  • чушки - 1 бр. червена
  • домати - 1 бр.
  • лук - 1 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л. пушен
  • брашно - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л. за запръжка
  • македонска наденица - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шареният велинградски боб се накисва за 4-5 часа, най-добре за една нощ. Слага се на котлона и варим за 20 минути, след което водата се изхвърля.

Залива се с изворна вода и оставяме на котлона да се готви.

Добавя се половин глава лук, ленти червена чушка и 3 с. л. олио. Когато омекне се добавя нарязан и обелен домат и сол на вкус.

Загрява се олио и запържваме останалата глава лук, ситно нарязана. Сипва се брашното да се позапържи, след това добавяме и червен пипер и разбъркваме.

Смесва се запръжката с един черпак от боба и връщаме във тенджерата. Оставя се да поври още малко и добавяме сух и пресен джоджен - нарязан.

Македонска наденица се обелва и нарязва на кръгчета. В тиганче с малко олио се пържи до златисто. Сервираме шарения боб с парченца наденица и домашен хляб!

Вижте също как се прави боб яхния или най-вкусната боб чорба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: