Начин на приготвяне
Шареният велинградски боб се накисва за 4-5 часа, най-добре за една нощ. Слага се на котлона и варим за 20 минути, след което водата се изхвърля.
Залива се с изворна вода и оставяме на котлона да се готви.
Добавя се половин глава лук, ленти червена чушка и 3 с. л. олио. Когато омекне се добавя нарязан и обелен домат и сол на вкус.
Загрява се олио и запържваме останалата глава лук, ситно нарязана. Сипва се брашното да се позапържи, след това добавяме и червен пипер и разбъркваме.
Смесва се запръжката с един черпак от боба и връщаме във тенджерата. Оставя се да поври още малко и добавяме сух и пресен джоджен - нарязан.
Македонска наденица се обелва и нарязва на кръгчета. В тиганче с малко олио се пържи до златисто. Сервираме шарения боб с парченца наденица и домашен хляб!
Вижте също как се прави боб яхния или най-вкусната боб чорба.