Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Шарен боб с наденица в тенджера под налягане

Шарен боб с наденица в тенджера под налягане

Шарен боб с наденица в тенджера под налягане
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Важните неща в живота - семейството да е здраво, а бобът - шарен и с вкусна наденица"

Необходими Продукти

  • шарен боб - 500 г
  • моркови - 1 бр.
  • зелени чушки - 1 бр.
  • зелен лук - 1 връзка
  • пресен чесън - 1 стрък
  • червен пипер - 1 с.л.
  • джоджен - 5 стръка пресен
  • подправки - листа пресни целина, калофер, девесил
  • домати - 1 бр.
  • сол
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • наденица - 3 бр. варена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва от вечерта или поне за 8 часа. Водата се сменя и бобът се слага на котлона да ври в тенджера под налягане, но без капак. Бобът ври така 15-20 минути, след което отново се сменя с топла вода.

Налива се малко олио и се прибавят червеният пипер, почистените и нарязаните на дребно морков, чушка, лук и чесън. Слага се капакът на тенджерата и се затваря с механизма.

След като клапанът започне да изпуска пара, се отчитат около 20 минути, при които се вари бобът. След това парата се изпуска и се маха капакът.

В тенджера се слагат ситно нарязаният домат и пресни подправки. На ястието се прибавя сол на вкус и нарязаната наденица.

Бобът се вари още 10 минути, за да поеме ароматите от подправките и да се свари наденицата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: