Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Запеканки»Картофена запеканка с бекон и заливка

Картофена запеканка с бекон и заливка

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Картофена запеканка с бекон и заливка
Снимка: Мария Симова
1 / 3
30/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Най-добрият начин да покажете колко харесвате тази запеканка, е да си поискате допълнително"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.2 кг
  • масло - 2 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чушки - 2 бр. зелена и червена
  • бекон - 200 г слайс
  • сирене - 1 ч.ч. натрошено
  • кашкавал - 0.5 ч.ч. настърган
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • риган - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте много добре картофите и ги поставете в тенджера с подсолена студена вода. Поставете тенджерата на огъня и варете картофите до готовност за около 20 минути.

Обелете картофите и оставете настрани.

В тиган разтопете маслото, с част от него намажете дъното на правоъгълна тавичка.

В останалото масло запържете последователно ситно нарязания лук, чушките нарязани на малки кубчета и бекона, нарязан на малки ленти, до златисто и отстранете от огъня.

Нарежете картофите на филийки и наредете половината от тях на дъното на подмазаната с масло тава. Поръсете с половината част от натрошеното сирене върху тях и наредете останалата част картофи, отгоре разпределете запържения бекон със зеленчука.

В купа разбийте яйцата, прибавете останалата част от сиренето и кашкавала, разбъркайте и налейте прясното мляко, посолете на вкус и прибавете ригана, разбъркайте.

Залейте картофената запеканка с яйчената смес равномерно и поставете тавата в предварително нагрятата на 200 градуса фурна, печете до лек златист загар за около 33-35 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: