Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, прибавят се киселото мляко, бакпулверът, олиото и брашното до получаване на гъста каша. Добавя се и какаото и лимоновата кора.
Пече се в две малки кръгли тави едновременно на горна и долна скара на загрята до 180 градуса фурна, като в едната тава се сипва две трети от сместа.
Разменят се тавите до готовност на блатовете. Хубаво е да се подложи хартия за печене за да се улесни изваждането на блатовете. По-дебелият блат се разрязва на две и се получават общо три блата. Разбира се могат да се закупят готови блатове, но тъмни и да се спести тази процедура.
С миксер се разбива заквасената сметана и крема сиренето, като се добавя пудра захар и цеденото мляко. Сушените плодове и ядките се натрошават, а шоколадът се нестъргва.
Добавят се към сместа, като от настъргания шоколад се оставя малко за поръсване на тортата отгоре.
От сместа се взима една трета и се смесва със сладкото от боровинки.
Върху първия блат се полива равномерно кафето и отгоре се намазва с половината от бялата смес. Полага се втория блат. Полива се с коняка или бейлиса и се намазва с боровинковата смес.
Полага се и третият блат и цялата торта се намазва с останалата бяла смес. Целта е вътре да стане шарена - бяло-боровинки- бяло и да контрастира на тъмните блатове. Украсява се по желание, може и с пресни плодове, само с настърган шоколад или орехи.
Тортата с цедено мляко и сладко от боровинки се поднася охладена.
Коментари