Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта с цедено мляко и сладко от боровинки

Торта с цедено мляко и сладко от боровинки

Polina MatevaPolina Mateva
Новак
1013
Торта с цедено мляко и сладко от боровинки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8-10
"Ако ви е омръзнало от шоколад - опитайте тази лека и вкусна торта с кисело мляко и сладко от боровинки"

Необходими Продукти

  • За плънката
  • цедено мляко - 1 кофичка
  • сметана - 1 кофичка заквасена
  • крема сирене - 1 пакет 125г.
  • пудра захар - 300 г.
  • сладко - 1 ч.ч. от боровинки
  • сушени плодове - 100 г. стафиди или други
  • бадеми - сурови, или лешници - 50 г.
  • шоколад - 100 г. настърган
  • лимони - кората на един лимон
  • ванилия
  • бейлис - 1 к.ч или коняк
  • кафе - 1 к.ч.
  • За блатовете
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - половин кофичка
  • какао - 100 г.
  • бакпулвер
  • брашно - 300 - 400 г.
  • олио - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, прибавят се киселото мляко, бакпулверът, олиото и брашното до получаване на гъста каша. Добавя се и какаото и лимоновата кора.

Пече се в две малки кръгли тави едновременно на горна и долна скара на загрята до 180 градуса фурна, като в едната тава се сипва две трети от сместа.

Разменят се тавите до готовност на блатовете. Хубаво е да се подложи хартия за печене за да се улесни изваждането на блатовете. По-дебелият блат се разрязва на две и се получават общо три блата. Разбира се могат да се закупят готови блатове, но тъмни и да се спести тази процедура.

С миксер се разбива заквасената сметана и крема сиренето, като се добавя пудра захар и цеденото мляко. Сушените плодове и ядките се натрошават, а шоколадът се нестъргва.

Добавят се към сместа, като от настъргания шоколад се оставя малко за поръсване на тортата отгоре.

От сместа се взима една трета и се смесва със сладкото от боровинки.

Върху първия блат се полива равномерно кафето и отгоре се намазва с половината от бялата смес. Полага се втория блат. Полива се с коняка или бейлиса и се намазва с боровинковата смес.

Полага се и третият блат и цялата торта се намазва с останалата бяла смес. Целта е вътре да стане шарена - бяло-боровинки- бяло и да контрастира на тъмните блатове. Украсява се по желание, може и с пресни плодове, само с настърган шоколад или орехи.

Тортата с цедено мляко и сладко от боровинки се поднася охладена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
45
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

пипи
пипи
Звучи ми добре, ще я пробвам.
17.05.2014 15:46
1