Начин на приготвяне
Гастрономите твърдят, че морските костенурки са по-вкусни от сухоземните, но и от двата вида може да се направи страхотна вкусна супа. Традиционно черупките на костенурките се почистват много добре с четки, след което те се сваряват до омекване в зеленчуков бульон и когато изстинат, месото се вади от черупките.
За приготвянето на тази супа ви трябва една костенурка, която се залива с вряла вода, посолява се и се вари около 30 минути на тих огън.
Месото се изважда и се нарязва на парченца. Отделно се вари морковът, нарязан на кубчета със солта, захарта и маслото. Уврелият морковен бульон се съединява с месото на костенурката и прецедения бульон, в който се е варила.
Получената супа се застройва с нишестето и се кипва с бъркане. Опитва се на сол. По желание се подправя с лимонов сок.