Начин на приготвяне
Киселото мляко се слага в подходящ съд, в който ще месите тестото. Към него се добавя содата и се разбърква, докато содата шупне. След това се добавят яйцата и с помощта на телена бъркалка се разбиват заедно с млякото и содата.
Кашкавалът се настъргва и се добавя към сместа. Сиренето се натрошава и също се добавя към останалите съставки. Следват олиото и брашното и всичко се обърква добре до получаване на лепкаво тесто.
С намазнени ръце се оформят топки от тестото, които трябва да са около 100 г и да са големи, колкото кюфте. Подреждат се в намазнена тавичка на разстояние от около 2 см, защото когато се изпекат, ще се надуят доста. Ще ви трябват две тавички, защото от тази доза излизат 24 бр.
Когато всички Добруджанки са подредени в тавичките, отгоре върху всяка се слага в средата по парченце от маслото и се мажат с разбитите жълтъци.
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна за около 15-20 мин. Проверявайте готовността на сиренките с дървено шишче.
Готовите добруджанки консумирайте топли с чаша айрян. Подходящи са както за закуска, така и за следобедна закуска.
Да ви е сладко!
Коментари