Вкусен боб в гювеч

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
8528k2k7k9
Вкусен боб в гювеч
Снимка: Албена Асенова
1 / 6
24/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Пригответе си голееееми купи, защото няма да повярвате колко вкусен става класическият боб в гювеч"

Необходими Продукти

  • бял боб - 500 г
  • сода - 1 ч.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • домати - 2 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • джоджен - 1 с.л.
  • калоферче - 1 ч.л.
  • целина - 1 ч.л.
  • сол
  • олио - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива и залива със студена вода. Така се кисне за около шест часа. След това водата се излива, налива се нова и се прибавя една чаена лъжичка сода.

Щом водата заври водата отново се изхвърля, а бобът се измива и прехвърля в глинен гювеч.

Към него се прибавят нарязаните на ситно лук, морков и чушка. Скилидките чесън се слагат цели.

Доматите се нарязват на дребно или пасират и също отиват в гювеча. Прибавят се подправките - червен пипер, джоджен, листа целина и калоферче.

За пикантност може да се сложи люта чушка. Налива се олио и вода, гювечът се похлупва и слага в студена фурна.

Бобът в гювеч се пече първия половин час на 220 градуса, след което температурата се намалява на 180 градуса. Малко преди готовност се прибавя сол на вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: