Начин на приготвяне
Измийте боба, залейте го с вода и оставете да престои една нощ, за да набъбне.
На другия ден отлейте водата, сипете нова и сложете на котлона, варете 10-15 минути, след което излейте водата и сипете нова.
Тази стъпка може да повтаряте няколко пъти, за да не дразни бобът стомаха.
Когато водата заври, прибавете нарязания на ситно лук и гответе на среден огън, докато бобът омекне напълно, като внимавате да не се превари.
Загрейте фурната на 200°C.
В голям тиган запържете лука на полумесеци, прибавете праз лука и пържете, докато не започнат да се карамелизират. След това прибавете чесъна, изчакайте да пусне аромат и свалете от котлона.
Подправете със сол и черен пипер, поръсете с лют и сладък червен пипер и разбъркайте добре.
В гювеч сипете малко зехтин, 1/3 от боба, подправете със сол и черен пипер, отгоре разпоредете половината лук, сипете още една третина от боба, посолете, сложете останалия лук и завършете с боб.
Налейте вода 1-2 черпака (от тази, в която е варен бобът), посолете още малко, налейте малко зехтин, прибавете дафиновия лист и сложете в загрятата фурна глинения гювеч да се запече за 35-40 минути, докато придобие коричка и леко поруменее.
Сервирайте постен зрял боб в гювеч със салата по желание.
Коментари