Начин на приготвяне
Бобът се накисва във вода от предната вечер за 8-12 часа. След това се изплаква и се сварява в достатъчно вода за около 60 мин, без да се добавя нищо друго. Отцежда се.
Зеленчуците се почистват и нарязват на ситно. Изпържват се в гореща мазнина, като първо се слага наситнен на кубчета лук, да се запържи за 2-3 мин, следват морковите на кубчета, разбърква се леко да омекнат за 3-4 минути, следват гъбите, нарязани на ситни парченца, разбърква се за няколко минути и се добавят двата вида чушки на кубчета.
Разбъркват се за няколко минути да поомекнат и накрая се прибавят тиквичките на кубчета. Сместа се оставя на умерен котлон да се запържи, докато остане на мазнина, при периодично разбъркване и накрая се добавя 1 с.л. брашно и енергично се разбърква. Сместа от зеленчуци е готова.
Сваля се от котлона и се прибавя бобът и наситнените джоджен и малко девесил. Добавя се сол, черен пипер, червен пипер. Разбърква се добре и се изсипва в кален съд с капак. Прибавя се настърган домат, разбърква се и се долива още малко олио от тигана, ако е останал, иначе се долива от бутилката.
Добре е зеленчуците да са омазнени достатъчно. Добавя се и малко вода, но без да плуват във водата, за да може след като се извади от фурната бобът в гювеч, да е само на мазнина.
Този боб в гювеч се пече на 180 градуса за около 20 до 30 мин.
След като е готов, се поръсва с наситнен свеж магданоз.
Източник: ilrai.blogspot.com