Начин на приготвяне
Накисвам боба от предната вечер във вода.
Слагам го да се вари и като кипне, слагам една лъжичка сода бикарбонат и варя 10 мин. После го измивам хубаво и прехвърлям в гювеч.
Добавям зехтин, 2 наситнени глави лук, 2 моркова, няколко скилидки чесън, 2 сушени сладки чушки, начупени, 2 зеленчукови бульона, 400 г домати на кубчета, джоджен, чубрица, подправка Балканска ръсеница, червен пипер, сол на вкус.
Разбърквам всичко хубаво и доливам вода, докато покрие боба.
Пека на 120 градуса 4 часа.
Коментари
Многото подправки неозначава по-добър вкус и аромат.
И питай баба си за да ти каже че тая "Балканска ръсеница" си е най обикновена шарена сол и че "бульон - 2 бр. зеленчукови" в никакъв случай не му е мястото е боба и в което и да е друго ястие, също че на зехтина също не му е мястото там.
Като оставим на страна космическото времетраене и малките недоразумения с подправкитв рецептата ти е добра и си заслужава - само за това че е в гювеч .