Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Казанлъшка пенeрлия (масленица) по стара рецепта

Казанлъшка пенeрлия (масленица) по стара рецепта

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Казанлъшка пенeрлия (масленица) по стара рецепта
Снимка: Мария Симова
2 / 4
24/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Да ви видим какви сте майстори, можете ли да завъртите такава сочна Казанлъжка пенерлия по тази изпитана от времето рецепта"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • вода - 200 мл топла
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • прясна мая - 42 г
  • брашно - около 700 г пресято
  • плънка
  • сирене - 350 г
  • яйца - 2 бр. + 1 белтък
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • мас - 300 мл разтопена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа налейте топлата вода и добавете захарта и натрошената прясна мая, разбъркайте до разтваряне и добавете 2 с.л. брашно. Разбъркате отново и покрийте, оставете да се активира, докато утрои обема си.

Налейте топлото мляко в нея и 1 ч.ч. от пресятото брашно, смесено със солта, разбъркайте. Започнете да добавяте от брашното, като бъркате непрекъснато и замесете меко нелепящо се по ръцете тесто.

Ударете тестото в плота 30 пъти, след което разделете на 9 еднакви топчета и ги потопете в разтопената и поохладена мас (не гореща), подредете ги в чиния. Завийте топчетата и оставете да починат за 30 минути, не повече.

Смесете отделно яйцата, белтъка и натрошеното сирене.

Всяко топче потапяте в маста и разтегляте с ръце на тънка почти прозрачна кора (не пречи ако се накъса на места) върху намазнен плот, поръсвате с 1-2 с.л. от плънката и 2 с.л. от мазнината. Така ги комбинирате три по три. Всяка тройка навивате на руло, а рулата разтегляте в страни и едновременно усуквате до колкото е възможно това.

Подредете усуканите рула на охлюв в намаслена тава, като започнете от средата на тавата. Така оформената пенерлия намажете отгоре с разбития жълтък, покрийте тавата и оставете така за 30 минути да втаса, не повече. След изтеклото време поставете тавата в нагрята на 180 градуса фурна, като първите 15 минути само на долен реотан печете а после включвате и горен реотан.

Печете до готовност, като проверявате с дървена клечка за нея, ако е необходимо, за да не загори отгоре до края на печенето, покрийте я с фолио. Извадете готовата изпечена пенерлия намажете я с мас, поръсете с малко вода и я завийте да се задуши.

Можете да замените маста с масло или олио, също така да ги комбинирате до 300 мл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: