Начин на приготвяне
Измиваме и почистваме пилешките дробчета. Режем ги на две части.
В купа смесваме сода със студена вода и дробчетата се накисват за около 30 минути. Изваждаме ги и ги оставяме в гевгир, за да се отцедят добре.
Подготвяме марината от изцедения лимонов сок, сол, растителната мазнина, черния пипер и кайена. Мариноваме ги за 2 часа.
За панировката разбиваме добре белтъците и горчицата. Прибавяме сол на вкус и пенливото пиво (за предпочитане е светлото).
Постепенно сгъстяваме с царевичното брашно. Консистенцията на сместа трябва да е по-гъста от тази на палачинковото тесто.
Готови сме за паниране, затова изваждаме дробчетата от марината и ги подсушаваме много добре. За целта използвам памучна кърпа.
Приготвяме три съда. В първия поставяме брашно за овалване. Във втория изсипваме сместа за панировката, а в третия съд смесваме галетата и сусамовите семена.
Домашно приготвената смляна галета е най-вкусна.
Всяко парченце овалваме първо в брашното, после потапяме в панировката, а накрая в сусамовата галета.
Пържим до златисто в сгорещеното олио, към което сме прибавили масло, ей тъй за аромат и разкош.
Отцеждаме панираните пилешки дробчета върху решетка или кухненска хартия, която да попие излишната мазнина.
Можете да ги комбинирате със чеснов майонезен сос или сотирани картофки с масло и естрагон.
Задължително е обаче изстуденото пенливо пиво, защото са идеалното мезе за бира.
Наздраве и да ви е сладко!