Начин на приготвяне
Попарете измитите и почистени спаначени листа за 3 минути във вряща вода. Отцедете добре.
Накълцайте магданоза и зеления лук и смесете със спанака, след това добавете натрошеното сирене и черен пипер на вкус. Ако е нужно сложете и малко сол. Накрая прибавете и леко разбитите яйца и разбъркайте.
Разтопете маслото и намажете с малко от него тавичка с диаметър 22-24 см. Може и да покриете с хартия за печене.
Положете една кора и оставете 4-те краища да излизат и стърчат от тавичката. Намажете обилно с разтопено масло и положете втора и трета кора (на кръст) мажете и тях с масло и разпределете по-голямата част от плънката върху тях.
Положете отгоре и останалите три кори на същия принцип. Разпределете и останалата плънка.
Стърчащите краища подгънете навътре и намажете баницата с останалото масло.
Изпечете Спанакопитата в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист загар.
Добър апетит!