Традиционната турска баклава

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
878
7k
3k
2k
1
24/11/2018
"Легенди се носят за традиционната турска баклава - опитайте и ще разберете защо "
Приготвяне40 мин.
Готвене45 мин.
Общо85 мин.
Порции30
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо55 269
  • Преглеждания за месеца118
  • Преглеждания за седмицата14
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • за баклавата
  • кори за баница - 2 пакета пакета фини
  • бадеми - 2 1/2 ч.ч. , ситно смлени
  • кардамон - 1 ч.л.
  • захар - 4 с.л.
  • орехи - 150 - 200 г
  • краве масло - 300 г .
  • канела - 6 с.л.
  • портокалова кора - 2 ч.л.
  • За сиропа
  • захар - 1 ч. ч.
  • вода - 1 ч. ч.
  • мед - 1 к. ч.
  • лимонов сок - 1 ч. л.
  • розова вода - 1 с. л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С този сладък, ароматен и вкусен десерт, носещ приятния повей на източната кухня, ще се пренесете някъде далеч и ще забравите за лошото настроение и есенната скука, наслаждавайки се на истинския вкус на турската баклава.

Тя е традиционна, защото за разлика от нашата си рецепта тук присъстват бадемите, вместо ореховите ядки.

Към сиропа ѝ се прибавя мед, портокалова кора, вкусът му се обогатява с розова вода.

Накиснете бадемите в топла вода от вечерта, докато омекне ципата им и може да ги обелите.

Смесете захарта, кардамона, портокаловата кора и канелата в малка купичка и разбъркайте.

Намажете дъното и стените на тавата за печене с разтопено масло.

Поставете 5 кори една върху друга, като всяка от тях намажете обилно с масло. За улеснение използвайте силиконова четка.

Поръсете с част от смлените белени бадеми. Овкусете и с част от захарната смес с подправки.

Рредувайте 4 броя кори и отново сложете от захарта с подправките.

Върху реда с бадемите сложете още 4 листа от корите, като между тях отново намазвате всяка кора с разтопено масло. Отново поръсете с бадеми и със захар. Сложете останалите кори, също намазани обилно с масло.

Е, сега идва интересната част с рязането на корите. Вземете остър нож и се въоръжете с търпение. Не е трудно, въпрос на тренинг.

Нарязаната баклавата печете в предварително загрятата фурна на 200 градуса за 40 минути.

Извадете от фурната и оставете да се охлади.

През това време си приготвяме сиропа.

Изсипваме съставки за сиропа, без розовата вода, в тенджера и поставяме на котлона, докато заври. Разбъркваме от време на време с дървена лъжица, докато се стопи захарта. Сваляме от котлона и сипваме розовата вода. Може да използвате специална розова вода за готвене или друга такава, подходяща за кулинарни нужди.

През лятото успях да си приготвя домашна от уханните мамини рози.

С горещия сироп сиропирайте изстиналата баклава. Оставете тя да поеме от него поне 12 часа.

Съвет: Готовата баклава се поръсва със ситно смлян шамфъстък, чийто присъствие в новата кухнята не можах да открия.

Блажени мигове и добро настроение!

Източник: по рецепта на Басие Судаилова.

Точилка за баници, тутманици и баклави - 43 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Точилка за баници, тутманици и баклави - 43 см
17.50 лв.
Виж ››

Много удобна и практична дървена точилка, с която ще разточите вкусни баници

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар