Швейцарски кифли

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Швейцарски кифли
Снимка: marcheva14
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
40 мин.
Порции
20
"Кифли, ама швейцарски - как да не ги опита човек"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 170 мл
  • захар - 75 г, кристал
  • масло - 120 г стайна температура
  • мая - 20 г свежа (или 7 г суха)
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 600 г, бяло
  • сол - щипка
  • яйце - за намазване
  • захар - 100 г на едри кристали
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Плоска тава покрита с хартия за печене;

Всички продукти трябва да са със стайна температура.

Свежата мая се разтваря с 1 ч.л. захар в топлото прясно мляко. Оставя се на 10-15 мин да шупне.

В купата на миксера се разбива маслото и захарта до крем за около 2-3 мин. Прибавя се млякото с маята, яйцата и се разбива.

Брашното се пресява със солта и се добавя на две порции. Продуктите се размесват до тесто. Тестото е меко и леко лепнещо, може да се добави до 2 с.л. брашно, но по принцип остава лепкаво, това не е притеснително.

Изважда се, покрива се и се поставя в леко намаслена купа с масло да втаса за 30-40 мин.

Втасалото тесто се поставя върху набрашнен плот и се дели на три части.

Всяка част се дели на топки около 60-65 грама, измерени на кантарче.

Оформя се кифла в цилиндрична форма.

Кифлите се подреждат в тавата на разстояние. Оставят се да втасат отново да около 30 мин.

Всяка кифла се намазва с разбито яйце посредством четка и се разрязва с остър нож по средата, по-дълбоко, без да се стига до основата по дължина.

Оставят се да засъхнат за 15 мин и отново се намазват с яйце. Посипват се по-обилно по-средата в разрязаната част със захар на перли.

Пече се на 180 градуса за около 10-12 мин.

Източник: La cocina de Morenisa

Тези кифли наричани още швейцарки е вид бриош. Предлагат се основно в сладкарниците на Мадрид като сутрешна закуска с чаша кафе.

Историята не разказва по какъв начин са дошли за първи път в Испания, но те са предложени с голям успех още през 19 век в сладкарница Suizo Cafe, като в началото водят името си като швейцарско руло а след това само швейцарки.

Кифлата е с много нежна структура, когато е прясно изпечена, но с течение на няколко дни тя изсъхва, затова може да се разреже на две и препече в тостер и да се намаже с масло.

Кифлите могат след изпичането им да се замразяват във фризер.

Бялата захар на перли при мен беше малко, затова съм допълнила с цветна такава, това не се отразява вкусово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Страхотно изглеждат. Браво.
24.11.2018 12:39