Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Плоска тава покрита с хартия за печене;
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Свежата мая се разтваря с 1 ч.л. захар в топлото прясно мляко. Оставя се на 10-15 мин да шупне.
В купата на миксера се разбива маслото и захарта до крем за около 2-3 мин. Прибавя се млякото с маята, яйцата и се разбива.
Брашното се пресява със солта и се добавя на две порции. Продуктите се размесват до тесто. Тестото е меко и леко лепнещо, може да се добави до 2 с.л. брашно, но по принцип остава лепкаво, това не е притеснително.
Изважда се, покрива се и се поставя в леко намаслена купа с масло да втаса за 30-40 мин.
Втасалото тесто се поставя върху набрашнен плот и се дели на три части.
Всяка част се дели на топки около 60-65 грама, измерени на кантарче.
Оформя се кифла в цилиндрична форма.
Кифлите се подреждат в тавата на разстояние. Оставят се да втасат отново да около 30 мин.
Всяка кифла се намазва с разбито яйце посредством четка и се разрязва с остър нож по средата, по-дълбоко, без да се стига до основата по дължина.
Оставят се да засъхнат за 15 мин и отново се намазват с яйце. Посипват се по-обилно по-средата в разрязаната част със захар на перли.
Пече се на 180 градуса за около 10-12 мин.
Източник: La cocina de Morenisa
Тези кифли наричани още швейцарки е вид бриош. Предлагат се основно в сладкарниците на Мадрид като сутрешна закуска с чаша кафе.
Историята не разказва по какъв начин са дошли за първи път в Испания, но те са предложени с голям успех още през 19 век в сладкарница Suizo Cafe, като в началото водят името си като швейцарско руло а след това само швейцарки.
Кифлата е с много нежна структура, когато е прясно изпечена, но с течение на няколко дни тя изсъхва, затова може да се разреже на две и препече в тостер и да се намаже с масло.
Кифлите могат след изпичането им да се замразяват във фризер.
Бялата захар на перли при мен беше малко, затова съм допълнила с цветна такава, това не се отразява вкусово.
Коментари