Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Лозови сарми с кайма в тенджера под налягане

Лозови сарми с кайма в тенджера под налягане

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Лозови сарми с кайма в тенджера под налягане5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Ето ви подробна рецепта за лозови сарми с кайма, знаем, че търсихте такава, а вашето желание е закон за нас"

Необходими Продукти

  • кайма - 600 г смес (60:40 в полза на телешкото)
  • ориз - 70 г дългозърнест
  • лук - 1 бр., стар
  • пресен лук - 1 вр.
  • пресен чесън - 1 стр.
  • моркови - 1 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • джоджен - 1/2 вр. пресен
  • копър - 1 вр. пресен
  • мента - 1 - 2 щипки свежа
  • домати - 1 ч.ч. смлени
  • магданоз - 1/2 вр.
  • черен пипер - зърна микс
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - за готвене (олио)
  • лозови листа - около 80 - 100 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лозовите листа може да бъдат пресни, консервирани или замразени. В случай че са замразени, се изваждат от плика и се оставят в съд със студена вода, да се размразят.

Пресните лозови листа се почистват от дръжката и се попарват с вряща вода, след това се изцеждат и се заливат със студена вода, за да се охладят.

При консервираните лозови листа могат да се готвят веднага, те са достатъчно омекнали.

Ползвала съм замразени лозови листа, като съм ги оставила на топло бавно да се размразят.

Каймата се задушава на умерен котлон в касерола с мазнина със ситно нарязан лук, стрък чесън и наситнен морков. Подправя се със сол, червен и черен пипер. Готви се при разбъркване, докато стане на трохи. Прибавя се оризът, разбърква се и се долива 2 ч.ч. гореща вода. Оставя се на котлона, докато се абсорбира водата, при разбъркване.

Сваля се, прибавят се наситнен копър, мента и джоджен. Разбърква се. Плънката е готова.

Слага се листо с дръжката към нас и се поставя по 1 ч.л. от сместа. Загръща се края на листото към нас, а другата част от листото навътре да покрие плънката и се навива стегнато руло. Сармите се подреждат една до друга в тенджера под налягане, заливат се с добра струйка зехтин (олио) и 1 ч.ч. смлени домати и вода до сармите. Пускат се няколко зърна черен пипер микс и се добавя още малко сол, да се подправи сосът.

Отгоре се поставя огнеупорна чиния, която ги притиска по време на готвенето им. Затваря се капакът на тенджерата и се поставя на умерен котлон да заври. След като зашуми клапанът на капака, температурата се намалява още и се оставя за около 25 мин.

След времето на готвене първото нещо е да се освободи въздухът чрез клапана на капака на тенджерата и след това се отваря с леко движение. Лозовите сарми са готови. Свалят се от котлона и се прибавя парче масло, накланя се тенджерата в страни, за да се разпредели.

Поднасят се с топка гъсто кисело мляко, поръсено с наситнен копър.

При наличие на червени сухи чушки е много добре да се напълнят с плънка и се поставят между лозовите сарми, придават прекрасен аромат на самото ястие.

При положение че останат от листата, в повече са, може обратно да се завият във фолио и да се оставят отново във фризер. При лозовите листа няма значение колко пъти са размразени и отново замразени. Това не пречи на вкуса им.

Някои кулинари добавят и лимонов сок, аз не го предпочитам, когато сармите са с кайма. Да, ако са постни сарми - съвсем спокойно се добавя сок от 1/2 лимон, също така и се поставят върху сармите в тенджерата няколко шайби лимон. Въпрос на предпочитание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Рецептата е включихме в нашето меню, Марчела! Вкусна и добре балансирана. Аз също не добавям лимоновия сок, защото я предпочитаме с кисело мляко. Поздрави!
28.11.2018 19:39