Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Жълт фасул с хрупкава поръска от бекон

Жълт фасул с хрупкава поръска от бекон

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Жълт фасул с хрупкава поръска от бекон
Снимка: Зори
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • зелен фасул - 1 кг жълт
  • лук - 1 средна глава
  • чушки - 1 бр. зелена
  • моркови - 1 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • домати - 1 бр., едър
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • магданоз - 1/2 връзка
  • бекон - 300 г пушен суров
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измитият, почистен и нарязан на парчета жълт зелен фасул се сварява за десетина минути в подсолена вряща вода.

През това време се нарязват на дребни кубчета лукът, морковът, чушката, в отделна купичка и доматът, който предварително се обелва.

В дълбок тиган се загрява олиото, в него се запържват лукът, морковът, чушката. Добавя се брашното и червеният пипер, разбърква се хубаво и се разрежда с водата, в която е врял фасулът.

Сместа от тигана се прехвърля в тенджерата при жълтия зелен фасул, като преди да се добави при необходимост се отнема от водата му, за да не стане ястието много разредено.

След завирането се засичат 10-15 минути и се добавят кубчетата белен домат и размитото в малко вода доматено пюре.

След още 15 минути котлон се изключва и се добавя сол и черен пипер на вкус, наситнените магданоз и скилидки чесън.

Суровият пушен бекон се нарязва на кубчета и се запържва до хрупкавост.

Зеленият фасул яхния се сервира, като всяка порция се поръсва с хрупкав бекон.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: