Начин на приготвяне
Тиквата се обелва и нарязва на средни кубчета. Слага се в намаслена тавичка и се поръсва с трите супени лъжици захар. Пече се до карамелизиране - в зависимост от фурната, около 15 - 20 минути. След това се отавя да изстине.
В голяма купа се смесват киселото мляко и содата за хляб, разбъркват се, докато кипне. Добавят се разбитите яйца, олиото, захарта при непрекъснато бъркане.
Постепенно се добавя брашното и накрая се прибавят ванилиите и лимонената кора.
В намаслана форма и набрашнена за кекс се изсипва 1/3 от сместа и върху нея равномерно се разпределя половината от наситнената печена тиква.
След това отново се сипва 1/3 от кексовата смес и останалата половина от тиквата.
Покриваме с останалата част от кексовата смес.
Поръсва се с малко кристална захар и тиквеният кекс се пече в предварително загрята фурна до готовност на кекса.
Добър апетит!
Коментари