Начин на приготвяне
Обелете и почистете ябълката, настържете я заедно с тиквата и полейте с лимоновия сок и рома.
Разбийте яйцата със захарта на пухкава бяла пяна. Към тях сипете олиото, киселото мляко и плодовите стърготини и разбийте до хомогенност.
Пресейте на части към сместа брашното с бакпулвера, солта и канелата и разбърквайте с движения в кръг, докато се усвоят. Тъй като зависи от големината на яйцата и сочността на тиквата и ябълката, може да се наложи да добавите още малко брашно до постигане на кексова смес.
Разделете я на 2 части, може еднакви или едната малко повече от другата. В частта, която желаете, разтворете какаото и хубаво разбъркайте.
В намазнена и набрашнена форма за кекс (може и тавичка с размери 24/24 см) сипете двете смеси, преливайки ги, без да се стараете да е равномерно.
Разтърсете леко формата и пъхнете кекса в загрята на 180 градуса фурна.
Печете мраморният кекс с тиква 40-45 минути, след това отделете от съда и охладете върху решетка вашия сочен кекс с тиква.
Да ви е сладко!